Organisatie

Biblionef Wereldwijd Documenten Keurmerken Vacatures

Hoe we werken

Biblionef is gevestigd in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag, naast het Centraal Station van Den Haag. Vanuit ons kantoor maken wij al onze boekzendingen gereed, zowel de grote zendingen naar Ghana, Suriname en de Antillen als de kleinere zendingen naar scholen en weeshuizen rond de wereld.

Nieuwe kinderboeken
Een heel belangrijk uitgangspunt is, dat Biblionef uitsluitend nieuwe kinderboeken verspreidt. Een nieuw boek is een cadeau, iets waardevols en een teken van respect, niet zomaar een afdankertje.

Selectief en zorgvuldig
Regelmatig ontvangt Biblionef mooie partijen nieuwe Nederlandse en Engelse kinderboeken gratis of koopt deze in met grote korting. Bij de distributie van de boeken gaan we selectief en zorgvuldig te werk. Onze vrijwilligers bekijken stuk voor stuk welk boek geschikt is voor welke organisatie, of de aanvraag van kinderlectuur serieus is en of er de garantie is dat de boeken goed gebruikt zullen worden. Er is een intensieve samenwerking met bestaande initiatieven van andere hulporganisaties in binnen- en buitenland.
De gezamenlijke Biblionef organisaties verspreiden jaarlijks 500.000 nieuwe kinderboeken over de hele wereld.

Verspreiding via onze partners

Suriname en Antillen
Via onze eigen kinderboekendepots in Suriname, Aruba, Curaçao en Bonaire verspreiden we nieuwe Nederlandse kinderboeken naar zo’n 500 scholen, kindertehuizen en andere zorginstellingen.

Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika zet Biblionef in de townships bibliotheekprojecten op. Biblionef is gespecialiseerd in het verstrekken van kinderboeken in alle 11 officieel erkende Zuid-Afrikaanse talen, dus ook de minderheidstalen. Wij bevorderen het verzamelen van inheemse kinderverhalen en het uitgeven ervan. Daarnaast voorziet Biblionef in aangepaste kinderboeken, bijvoorbeeld grote letterboeken en brailleboeken voor kinderen met een visuele handicap. Ook verstrekt Biblionef kinderboeken over het onderwerp Hiv/Aids.

Ghana
Via ons kinderboekendepot in Accra worden nieuwe Engelse kinderboeken verspreid over 400 scholen, kindertehuizen en andere zorginstellingen.

Verspreiding via kleinschalige projecten
Op verzoek doneert Biblionef nieuwe voornamelijk Engelse kinderboeken aan kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden in Afrika, Azië en Zuid Amerika. Stichtingen en particulieren dienen bij Biblionef een verzoek in voor boeken. Na goedkeuring worden de boeken veelal zelf door de stichting meegenomen naar het project. Heb je een project waar je boeken voor wilt aanvragen? Vul het aanvraagformulier in en stuur het ingevulde formulier naar ons.

Afhankelijk van giften
Het succes van Biblionef hangt volledig af van giften, donaties en sponsoring van bedrijven, scholen, fondsen en particulieren. De enthousiaste inzet van vele vrijwilligers maakt het mogelijk ons werk te verrichten tegen lage kosten. De activiteiten van Biblionef worden mede mogelijk gemaakt door donateurs en partners. Word ook vriend en draag bij aan het leesplezier van heel veel kinderen; kijk naar de mogelijkheden om te helpen als sponsor of vrijwilliger.

Wie maken dit werk mogelijk?

Vrijwilligers:
Door hulp van vele vrijwilligers houdt Biblionef de kosten laag en kunnen wij vele boeken versturen. Zo hebben wij onder andere vrijwilligers voor de boekhouding, projectmanagement, communicatie, website en het verzendklaar maken van dozen met boeken.

Medewerkers:
Theresa Stanton, directeur
Bethzy Gianella Chiang, operationeel manager

Ambassadeurs:

Adriaan van Dis, schrijver en programmamaker
Anna Woltz, kinderboekenschrijfster
Stef Bos, zanger en tekstschrijver
Aagje van Heekeren, oud-directeur Biblionef

Bestuur:

  • Drs. Aagje van Heekeren, voorzitter
  • Drs. ing. Rob Stricker, penningmeester
  • Dr. Julia Djarova, bestuurslid
  • Björn Stenvers, bestuurslid

Comité van Aanbeveling:

  • Drs. Hedy d’Ancona, (voormalig lid Europees Parlement)
  • Mr. drs. Elco C. Brinkman, (Voorzitter Algemeen Bestuurscollege Koninklijke Bibliotheek en fractievoorzitter CDA Eerste Kamer)
  • Drs. Loek M.L.H.A. Hermans, (Voorzitter Midden- en Kleinbedrijf Nederland (MKB), voorzitter van de Nederlandse Uitgevers Bond)
  • Mr. Louis E. Hoffman, (voormalig directeur Biblionef)
  • Els Pelgrom, (kinderboekenschrijfster)
  • Dr. Hans J. Wijers (niet uitvoerend bestuurder van Bestuur GlaxoSmithKline en voorzitter Vereniging Natuurmonumenten)
Online doneren