Stories for Inclusion – Training
Bevordering van bewustwording en inclusie door de kracht van verhalen.
Bevordering van bewustwording en inclusie door de kracht van verhalen.
De Stories for Inclusion-training maakt deel uit van een internationaal project dat kinderboeken en verhalen inzet om begrip, empathie en inclusief gedrag te stimuleren ten opzichte van kinderen met een handicap.
In veel delen van de wereld worden kinderen met een handicap geconfronteerd met uitsluiting, stigma en lage verwachtingen – vaak geworteld in hardnekkige stereotypen en culturele taboes. Deze uitsluiting is ook zichtbaar in kinderboeken: er zijn nauwelijks boeken die de leefwereld van kinderen met een handicap tonen, laat staan dat ze positieve rolmodellen bieden.
Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, ontwikkelden Biblionef en Stichting Niketan het project Stories for Inclusion. Het project promoot positieve beeldvorming en stimuleert open gesprekken over handicap en diversiteit. Het wordt momenteel door Biblionef uitgevoerd in Ghana en Oeganda.
Over de training
De Stories for Inclusion-training biedt leerkrachten, bibliotheekmedewerkers en vrijwilligers de kennis en handvatten om via kinderboeken het gesprek aan te gaan over inclusie en het leven met een handicap – zowel in de klas als in de gemeenschap.
Deelnemers ontvangen:
- Een zorgvuldig samengestelde set kinderboeken over en met kinderen met een handicap, waaronder het verhaal Mijn naam is Runa, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een meisje met cerebrale parese.
- Een praktische Activiteiten- en Lesgids om leeftijdsgerichte en betekenisvolle gesprekken met kinderen te begeleiden.
- Trainingen over inclusiever onderwijs, het begrijpen van beperkingen en het inzetten van verhalen om stigma’s te doorbreken en empathie te bevorderen.

‘Mijn naam is Runa’ lezen in Pakwatch tijdens projectpilot
Onze aanpak
Wij geloven dat blijvende verandering begint met eerlijke gesprekken en krachtige verhalen. Daarom reikt de training verder dan het klaslokaal: het doel is om ook gemeenschappen bewust te maken van hun houding ten opzichte van handicap.
In Ghana is de training geïntroduceerd op basisscholen. In Oeganda werken lokale partners zoals ELECU en USDC aan de uitbreiding van het project na een succesvolle pilot in Pakwach. Er wordt ook gewerkt aan een nieuw kinderboek dat zich afspeelt in Oeganda, zodat het project lokaal verankerd en cultureel relevant blijft.

Leerkrachten tijdens de training in Pakwach Oeganda.
De training moedigt leerkrachten en vrijwilligers aan om veilige en gastvrije omgevingen te creëren waarin álle kinderen – met en zonder handicap – zichzelf kunnen herkennen in verhalen, en zich gewaardeerd voelen.