Zuid-Afrika

Geschonken boeken: meer dan 1.874.043 

Scholen en kinderorganisaties geholpen: 12.159 

Bereikte kinderen 5.257.738 

Biblionef Zuid-Afrika (BSA) is een zeer succesvolle organisatie. Sinds de oprichting in 1998 zijn er meer dan 1,3 miljoen boeken verspreid en is er een uitgebreid netwerk opgebouwd van lokale schrijvers, illustratoren, uitgevers, scholen, bibliotheken, distributeurs en sponsors die met Biblionef samenwerken. Biblionef Nederland heeft BSA vanaf het begin financieel ondersteund. In de loop der jaren is de BSA minder afhankelijk geworden van de steun van Biblionef Nederland.  

Biblionef schenkt nieuwe verhalenboeken in alle elf talen aan scholen en kinderorganisaties in heel Zuid-Afrika. Deze boeken ondersteunen de inspanningen om de geletterdheid te verbeteren, een leescultuur te creëren en de voorwaarden te scheppen om de liefde voor lezen te bevorderen. 

Biblionef Nederland en Biblionef Zuid-Afrika werken nauw samen op projectbasis. Als u een aanvraag voor boekdonaties wilt indienen, neem dan rechtstreeks contact op met Biblionef Zuid-Afrika: http://www.biblionefsa.org.za/

Nieuwe en huidige projecten: 

Financiering ter ondersteuning van 5 basisscholen in het West-Kaapgebied in Zuid-Afrika. In totaal zullen 625 Afrikaanse boeken aan de vijf scholen worden geschonken. De projectmanager van Biblionef zal de boeken zelf uitkiezen om ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor de leeftijd en relevant voor de kinderen op deze scholen.   

Als u dit project wilt steunen, maak dan een donatie onder de naam “Zuid-Afrikaanse scholen”. 

Financiering om 5 basisscholen in het district Pinetown in KwaZulu-Natal te ondersteunen met nieuwe verhalenboeken en training voor hun leerkrachten van de basisonderwijs. Biblionef wil vijf basisscholen in het district Pinetown in KwaZulu-Natal ondersteunen. We zullen het volgende uitvoeren:  

  • Een set boeken schenken aan 30 leerkrachten van de basisonderwijs (klas 1 tot 3). Elke leerkracht zal 20 boeken ontvangen in de thuistaal van de kinderen en in het Engels. 
  • Zorgen voor een essentiële opleiding voor de 30 leerkrachten van de basisonderwijs over het opnemen van verhalenboeken in hun dagelijkse lesplannen. 

Als u dit project wilt steunen, maak dan een donatie onder de naam “Zuid-Afrikaanse scholen”. 

Financiering ter ondersteuning van 16 ECD-centra (Early Childhood Development) in Mfuleni, Kaapstad. We zullen samenwerken met Starting Chance, omdat zij in dit gebied veel werk verrichten op het gebied van de ontwikkeling van jonge kinderen. Elk centrum krijgt 25 verhalenboeken in de thuistaal van de kinderen. We zullen een paar Engelse verhalenboeken toevoegen om de taalontwikkeling van de kinderen verder te ondersteunen.  

Elk centrum krijgt zeven stuks educatief speelgoed, puzzels en posters. Het speelgoed en de puzzels zullen de geest van de jonge kinderen stimuleren, hun coördinatie bevorderen en hun fijne motoriek helpen ontwikkelen. De posters zullen hen de hele dag door visueel stimuleren. Met de boeken en de opleidingssteun van Starting Chance zullen de gedoneerde middelen de kinderen helpen zich voor te bereiden op het begin van de schooltijd.  

Biblionef zal de boeken in een hangende bibliotheek plaatsen die we speciaal hebben gemaakt zodat ze in elke omgeving kunnen worden gebruikt. De hangende bibliotheek zorgt ervoor dat de boeken naar voren gericht zijn, wat een cruciaal element is voor jonge kinderen die nog moeten leren lezen – het regelmatig zien van de verschillende boekomslagen zorgt voor opwinding voor de volgende vertelsessie. Kinderen kunnen ook naar de covers kijken om hun verbeelding te ontwikkelen en hun eigen verhalen te creëren op basis van de afbeeldingen op de covers. 

Als u dit project wilt steunen, maak dan een donatie onder de naam “Zuid-Afrikaanse scholen”.