FAQ

Wat betekent “Biblionef”?

BIBLIO betekent ‘boek’: bron van kennis en zelfontwikkeling, en NEF betekent ‘schip’: een link tussen de continenten, symbool van avontuur, en vervoermiddel voor onze boeken.

Hoe is Biblionef ontstaan?

In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd de toenmalige ambassadeur van Nederland in Suriname, Max Vegelin van Claerbergen, getroffen door het grote aantal kinderen dat geen toegang had tot boeken en zelfs helemaal niet las. Zelf was hij een fervent lezer, en zo nam hij het besluit om kinderen te helpen met het ontdekken van boeken en leesplezier. Met dat doel voor ogen richtte hij in 1989 de Stichting Biblionef op. Ook vandaag, en meer dan ooit, is de drijvende kracht achter Biblionef de wens om alle kinderen de vreugde die lezen met zich meebrengt te laten ontdekken. Door boeken gaat een wereld voor hen open!

Wat is de ‘filosofie’ van Biblionef?

Met een beperkte toegang tot relevant leesmateriaal en boeken riskeren miljoenen kinderen elk jaar weer om vast te lopen in een leven als analfabeet. Hun kansen om zichzelf te ontwikkelen worden op die manier ernstig verminderd, aangezien het pad naar geschreven kennis voor hen gesloten blijft. Biblionef heeft zich tot taak gesteld deze cirkel te doorbreken. Wij voorzien kinderen van nieuwe, aantrekkelijke boeken, passend bij hun leeftijd en leesniveau. Wij zoeken naar kinderboeken uit de hele wereld, zodat we er zeker van kunnen zijn dat de boeken die we sturen interessant en cultureel relevant zijn, en met een taalgebruik waar kinderen blij en enthousiast van worden.

Wat voor soort boeken sturen jullie?

Sprookjesboeken, avonturenboeken, prachtige prentenboeken, (jeugd)encyclopedieën, boeken over de natuur, dieren in het wild, multiculturele boeken etc. Ook sturen we abc-boekjes, boeken voor peuters en kleuters, boeken voor tieners en kinderboeken die prijzen hebben gewonnen. Wij versturen boeken in Europese talen (Engels, Nederlands,
Frans en Spaans), in sommige Afrikaanse talen (Swahili, Dagbani – Ghana) en Papiaments.

Sturen jullie ook leerboeken?

Wij sturen geen echte leerboeken, maar wel aantrekkelijke overzichtswerken met een educatieve insteek, en zeker als daar specifiek om wordt gevraagd. Uiteraard zijn deze boeken allemaal op kinderniveau, en voorzien van veel illustratieve afbeeldingen.

Accepteert Biblionef tweedehands boeken?

Nee, nooit. Wij sturen alleen splinternieuwe boeken.

Waarom stuurt Biblionef alleen nieuwe boeken?

Nieuwe boeken zijn steviger en blijven langer mooi, vooral in een tropisch klimaat. Ze zijn aantrekkelijk voor kinderen, en ze voelen aan als een echt geschenk; een nieuw kinderboek is een teken van respect, vooral voor een kind dat zelden iets nieuws krijgt.

Hoe houdt Biblionef de kosten laag?

Biblionef beperkt haar lopende kosten tot een absoluut minimum, zodat onze inkomsten zoveel mogelijk aan boeken en leesactiviteiten besteed kunnen worden. Biblionef heeft een certificaat van het CBF (Stichting Centraal Bureau Fondsenwerving) dat garandeert dat een minimum van 75 % van onze inkomsten besteed moet worden aan Biblionefs doelstellingen. Het werk door ons team van vrijwilligers en privébedrijven die bereid zijn ons te helpen met het vervoer van de boeken is daarbij onontbeerlijk. Ook het bestuur van Biblionef werkt volledig op vrijwilligersbasis.