Oeganda

Geschonken boeken: over 23.883 

Geholpen scholen: 82 

Bereikte kinderen: meer dan 30.500 

De eerste donatie van Biblionef aan Oeganda was in 2009. We helpen ongeveer 30 scholen per jaar door jaarlijks boeken te sturen. Tot nu toe hebben ongeveer 100 scholen boeken van Biblionef ontvangen.  

Biblionef heeft een strategische partner die de distributie, in Oeganda verzorgen: Stichting Bondeko.

Bondeko is een Nederlandse stichting met een lokale vertegenwoordiger in Oeganda die daar al 30 jaar werkt. Zij ondersteunen een kleine gemeenschap van vierduizend gezinnen in het noordwesten van Kampala. In deze gemeenschap staat een lokale basisschool waar tweehonderd kinderen dromen van een betere toekomst. Hun ouders werken hard om hun kinderen naar school te kunnen sturen omdat ze weten dat onderwijs nieuwe mogelijkheden opent. Ze willen een toekomst voor hun kinderen met genoeg te eten, een fatsoenlijk inkomen, een goede gezondheid en de vrijheid om verantwoordelijke burgers te zijn. Theo Groot is Bondekos man ter plaatse. Als ontwikkelingswerker woont en werkt hij al meer dan 25 jaar in Afrika. Naast zijn ‘gewone’ werk wil Theo ook zijn kleine bijdrage leveren aan de gemeenschap waar hij een warm welkom vond. Voor hem gaan werken aan structurele verandering en een verschil maken op lokaal niveau perfect samen. Bondeko steunt zijn inspanningen.   

Geïnteresseerde scholen kunnen het aanmeldingsformulier downloaden van de website van Biblionef: www.biblionef.nl/projecten/ en het ingevulde formulier naar ons terugsturen via e-mail. 

Projecten: 

Met de vorige donatie aan Biblionef in 2020 zijn al duizenden boeken verstrekt aan geselecteerde scholen in Oeganda. Op basis van gedetailleerde feedback van leraren en hun verzoeken voor aanvulling en uitbreiding wil Biblionef de diversiteit van de boekendonatie verrijken en verder uitbreiden.  

Met de steun van Weeshuis der Doopsgezinden en andere Fondsen heeft Biblionef een 1 jarig project 2019-2020 opgezet onder de titel “Geef ieder kind de vreugde van het lezen”, met als doel onderwijsverbetering in Oeganda door het schenken van boeken aan 24 schoolbibliotheken. 

Geschonken boeken: 4.436 

Bereikte kinderen: 13.999 

In 2022: 

Boeken geschonken: 1703 

Kinderen bereikt: 3960 

Toekomstige projecten 

Biblionef Nederlands heeft een driejarig programma 2022-2024 opgezet. Gedurende deze drie jaar zullen 10 scholen in dit programma jaarlijks boeken ontvangen voor de opstartbibliotheek. Voor het eerste jaar heeft Biblionef de steun van Stichting Pharus gehad. 

Jolly Phonics-trainingen voor een aantal scholen en leesontwikkelingstrainingen voor leerkrachten. Er worden ook boeken gedoneerd, waaronder Jolly Phonics-materiaal en leesboeken.

Als je dit project wilt steunen, maak dan een donatie onder de naam “Ugandese scholen”.