BES Islands

Bonaire, Sint Eustatius en Saba 

Biblionef Nederland doneert en verscheept boeken naar dit gebied en de vrijwilligers en partners in het gebied distribueren ze. 

Bonaire St. Eustatius Saba 
Boeken en educatief materiaal geschonken: 30.447 10 jaar samenwerking  2019 tot 2021: 4.694 boeken en onderwijsmateriaal geschonken 2019: 518 boeken geschonken 2020: 387 boeken en educatief materiaal geschonken 2022: 954 boeken en educatief materiaal geschonken 
   

Dankzij donaties van verschillende fondsen en organisaties, zoals Het Rampenfonds en Madurodam Kinderfonds, heeft Biblionef scholen en onderwijsorganisaties kunnen voorzien van boeken en educatief materiaal voor schoolbibliotheken. Hierdoor hebben veel kinderen de kans gekregen om mooie nieuwe boeken te lezen wat bijdraagt aan hun leesvaardigheid en ontwikkeling maar vooral leesplezier.  

Biblionef bepaalde de selectie van de boeken in overleg met de scholen, die aanvraagformulieren opstuurden waarin zij aangaven wat zij nodig hadden. In principe zijn de boeken geschikt voor alle leeftijden, van 3 tot 18 jaar, maar het aanbod werd voor elke school individueel afgestemd op basis van de leeftijd en het leesniveau van de kinderen en de wensen van de scholen. 

Bonaire 

Biblionef zorgt inmiddels al 10 jaar voor het leesplezier van kinderen. Een of twee keer per jaar wordt er een lading boeken verzonden vanuit Nederland naar Bonaire. Onze vrijwilligers zorgen dat deze boeken verdeeld worden onder de scholen en organisaties. Als jouw school ook een aanvraag wilt doen, dan kunt u contact met ons opnemen door een mail te sturen naar: curacao@biblionef.nl 

St Eustatius 

Biblionef werkt sinds 4 jaar met St Eustatius. Het doel is om meer boeken beschikbaar te maken voor de kinderen in de lokale scholen. We verzenden boeken naar het eiland. Vrijwilligers en partners verzorgen de distributie tussen de scholen.  

Saba 

Biblionef werkt nu 4 jaar met Saba. Het doel is om het aanbod van boeken van de lokale scholen te vergroten, zodat de kinderen meer keuze hebben. We verzenden de boeken naar een bibliotheek die contact heeft met de scholen. De bibliotheek overziet de distributie van de boeken onder de scholen.  

Afgeronde projecten: 

In 2020 ontving Biblionef een donatie van Stichting Pharus voor het project Bevordering Nederlandse taal voor kinderen en jongeren op Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius door middel van lees- en prentenboeken. We hebben in overleg met de scholen een selectie van boeken gemaakt; zij stuurden aanvraagformulieren waarin ze aangaven wat ze nodig hadden. In totaal konden we 2.484 boeken schenken. 

Sint Eustatius: 1.176 boeken geschonken aan 5 scholen. 

Saba: 300 boeken geschonken aan 2 scholen. 

Toekomstige projecten 

Start: Maart 2023  

Ervaring leert ons dat het doneren van boeken op zichzelf maar tot op een bepaalde hoogte effectief is. Leraren zijn een belangrijk onderdeel, en deze leraren moeten getraind worden. Naast nieuwe boeken willen we dan ook een training voor deze leraren faciliteren, om zo het meeste uit de donatie te halen. In 2024 zullen Stichting Lezen en Biblionef het “Leesbevorderingsprogramma” aanbieden op de scholen.  

Met de steun van Stichting Lezen zullen deze trainingen voor leerkrachten van de BES-eilanden ook workshops voor de scholen omvatten waarin de getrainde leerkrachten samen met de begeleiders de geleerde activiteiten met de kinderen zullen oefenen.