CAS Islands

Curaçao, Aruba and Sint Maarten 

Curaçao Aruba Sint Maarten 
Boeken en educatief materiaal geschonken: 108.139 25 jaar samenwerking Bereikte kinderen: 60.000  Boeken en onderwijsmateriaal geschonken: 143.381 Ondersteunde organisaties: 77 22 jaar samenwerking  Boeken en onderwijsmateriaal geschonken: 23.762  Ondersteunde organisaties: meer dan 50 6 jaar samenwerking  
   

Curaçao 

25 jaar samenwerken 

Boeken en onderwijsmateriaal geschonken: 108.139 

Bereikte kinderen: 60.000 

Biblionef zorgt al meer dan 25 jaar voor het leesplezier van kinderen op Curaçao. Onze vrijwilligers daar helpen scholen die regelmatig boeken bij ons aanvragen en wij proberen te helpen waar mogelijk. Door ons werk in andere landen weten we dat het schenken van boeken zonder training voor leerkrachten slechts gedeeltelijk effectief is. Leraren hebben, naast de donatie van nieuwe boeken, ook hulp nodig om er het beste van te maken. Op Curaçao willen we een leesbevorderingsprogramma opzetten om het onderwijs lokaal te stimuleren. 

In 2022 ontving Biblionef Nederland een donatie van de Nederlandse Taalunie en Stichting Lezen voor het project “Leesbevorderingsprogramma voor kinderen op Curaçao” voor de training van 25 leerkrachten en 2 schooldirecteuren op 2 scholen. Als uw school een aanvraag wilt doen voor boeken, kunt u contact met ons opnemen via curacao@biblionef.nl.  

Aruba 

2000-2022 

Boeken en ander onderwijsmateriaal geschonken:143.381 

Scholen en kinderorganisaties geholpen: 77 

Biblionef is al meer dan 20 jaar actief op Aruba. Onze vrijwilligers helpen scholen die regelmatig een aanvraag bij ons doen voor nieuwe boeken, wij proberen te helpen waar mogelijk. Bij de donatie van Nederlandse boeken controleren onze vrijwilligers of ze geschikt zijn voor de kinderen in Aruba.  

Door ons werk in andere landen weten we dat de donatie van boeken het beste werkt in combinatie met de training van de leraren. Leraren hebben, naast nieuwe boeken, de training nodig om het meeste uit de donaties te halen.  

In 2023 ontving Biblionef Nederland een donatie van Stichting Lezen voor het project “Trainingen in Leesbevordering voor docenten op Aruba”. Met deze donatie hebben we de training van 30 docenten verzorgd. Deze docenten kwamen van verschillende scholen. Wilt u ook een aanvraag doen? Dan kunt u contact met ons opnemen via curacao@biblionef.nl.  

Toekomstige projecten 

Biblionef Nederland verzend jaarlijks duizenden boeken naar Aruba. Heeft uw school nog boeken nodig? Dan kunt u contact opnemen door een mail te sturen naar: aruba@biblionef.nl. 

Sint Maarten 

Boeken en onderwijsmateriaal geschonken: 12.140 

Bereikte kinderen: 6.929 

Eind 2017 werkte Biblionef samen met het Madurodam Kinderfonds aan wederopbouwplannen voor de scholen en bibliotheek op Sint Maarten na orkaan Irma in september 2017. Er werd een inventarisatie gemaakt van alle scholen en kinderdagverblijven die in nood waren. Er bleek grote behoefte aan goede boeken in zowel het Nederlands als het Engels. Onder de naam “George Maduro Book Project” werden alle scholen, kinderdagverblijven en ook de Philipsburg Jubilee Library (bibliotheek), die zwaar getroffen waren door orkaan Irma, voorzien van 6.500 nieuwe kinderboeken. Eind 2018 werd een vervolgproject gestart voor nog eens 4.500 prentenboeken, kinderverhalen, woordenboeken en encyclopedieën die aan alle schoolbibliotheken op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba worden uitgedeeld.  

In 2019 ontving Biblionef een donatie van Madurodam Kinderfonds voor het project “Bevordering Nederlandse taal voor kinderen en jongeren op Sint Maarten”: 

Toekomstige projecten 

Biblionef Nederland heeft een driejarig programma 2023-2025 opgezet. Gedurende deze drie jaar ontvangen 5 scholen in dit programma jaarlijks boeken voor de start-up bibliotheek en trainingen voor de leerkrachten.  

Jolly Phonics trainingen voor 5 openbare scholen.  

Lees ontwikkelingstrainingen voor 2 scholen.