Boeken en Workshop in Mutoto, Oeganda

Met een doos boeken die we van Biblionef kregen voor de kleuters en een heleboel apparaten, gereedschappen en speelgoed, toog ik samen met een bevriende timmerman en vriendin naar Oeganda.

Met mijn Stichting Lot ondersteun ik er een project van Mothers Heart Uganda: de Golden Hill Academy. Dit is een basisschool die vier jaar geleden nog voldoende ruimte had aan de schaduw van een boom, en nu tien klaslokalen beslaat voor ruim driehonderd leerlingen.

Ons doel was Mutoto, een dorpje in Oost-Oeganda dat alleen te bereiken is via een hobbelweg. Het ligt vlakbij de stad Mbale, een drukke en stoffige provincieplaats. Stichting Lot had geld gekregen van een aantal fondsen om drie nieuwe kleuterlokalen in te richten met tafeltjes en stoeltjes. Zelf wilde ik ernaartoe om de lokalen speels in te richten met een huis-, bouw- en leeshoek.

In Oeganda zijn ze niet zo gewend om de kleuters te laten spelen; het gaat er vooral om het leren nazeggen en nadoen. Maar toen ik de leerkrachten een workshop gaf over hoe met kleuters te spelen en hoe belangrijk spel is voor hun ontwikkeling, werden ze snel enthousiast. En toen we vervolgens aan de slag gingen voor de drie klassen, werden ze steeds enthousiaster. Na twee weken zat ons werk erop en konden we de lokalen overdragen aan de leerkrachten en de leerlingen.

In Oeganda zijn ze niet zo gewend om de kleuters te laten spelen; het gaat er vooral om het leren nazeggen en nadoen.

Wat was iedereen blij! We konden in Mbale gelukkig MDF-platen krijgen in verschillende kleuren. De timmerman maakte er samen met een paar dorpelingen huisjes van, en een bouwhoek, en een mooie kast waar de boeken van Biblionef goed in gepresenteerd konden worden. De kinderen kunnen er zó bij om een boek te pakken. En dat doen ze!

Ik had al eerder boeken van Biblionef meegenomen voor de oudere leerlingen. Deze boeken staan in de kamer van de directeur, zodat de kinderen ze kunnen lenen en bekijken. Er is in de klassen geen plek om de boeken zorgvuldig neer te zetten. Maar nu bij de kleuters wel. Hopelijk is er in de toekomst de mogelijkheid om de boeken ook in de hogere klassen mooi neer te zetten, zodat ze vrij gepakt kunnen worden door kinderen.

Dank Biblionef voor de boeken!

Geschreven door: Charlotte Borggreve (Stichting lot)