Nieuwe Biblionefambassadeur! Kinderboekenauteur Mylo Freeman 

Biblionef heeft een nieuwe ambassadeur: Mylo Freeman. Mylo is bekend vanwege de tientallen prachtig geïllustreerde prentenboeken en AVI-leesboekjes. Van de klassieker Potje!, het prentenboek van de Kinderboekenweek Tweeling tot de serie over prinses Arabella. Wie is Mylo Freeman? 

Ambassadeur 

“Als ambassadeur van Biblionef verwacht ik een geweldige kans te krijgen om mee te helpen boeken te brengen bij kinderen in landen waar voor hen weinig boeken te krijgen zijn. Kinderen daar hebben immers net zo hard boeken nodig als kinderen hier. Ik ga me inzetten om de boodschap van Biblionef over te brengen aan iedereen die dat horen wil; dat lijkt me hartstikke fijn om te doen.” 

Diversiteit en inclusie 

“Net als Biblionef vind ik diversiteit en inclusie in jeugdboeken heel belangrijk. Kinderen zich moeten kunnen herkennen in de personages in hun boeken, ook kinderen van kleur. Boeken zijn een venster op de wereld, ze helpen kinderen om de wereld te leren kennen. Als je zelf ook een rol wilt in die wereld, dan is het ontzettend belangrijk dat je daarin kinderen ziet die op jou lijken. Ik ben nu ongeveer 15 jaar bezig met de boeken over prinses Arabella. Toen ik daarmee begon, waren er in Nederland bijvoorbeeld vrijwel geen kinderboeken over kinderen van kleur.

Boeken zijn een venster op de wereld, ze helpen kinderen om de wereld te leren kennen

Mylo Freeman

Sinds een paar jaar zie ik een omslag, ook bij uitgeverijen die het belang van diversiteit zien. Dus het gaat de goede kant op, maar het kan echt nog beter: meer boeken waarin donkere of Aziatische kinderen ook echt de hoofdrol spelen, niet alleen maar bijfiguren. En het zou goed zijn als er meer schrijvers en illustratoren van kleur zouden zijn. Dit is natuurlijk ook belangrijk voor de kinderen die boeken krijgen via Biblionef. Die moeten zich óók kunnen herkennen.” 

Lievelingsjeugdboeken 

“Mijn oma las me regelmatig voor: Pinkeltje, Nijntje …. Alleen op de wereld vond ik ook erg mooi. Ik las graag van die kleine pockets en jongensboeken, met avonturen. Ik had niet echt een lievelingsboek maar was altijd al dol op lezen.” 

Het boek dat er had moeten zijn toen ik zelf kind was 

“Misschien de prinses Arabella-boeken. Als kleuter lees je nog niet, dus plaatjes zijn dan heel belangrijk. Ik had in mijn boeken best een zwart meisje willen zien, als prinses, astronaut of wetenschapper… Dat heb ik echt gemist dus ik vind het geweldig dat ik daar nu met mijn boeken aan kan bijdragen.” 

Bekijk het volledig interview met Mylo Freeman