Ondersteuning voor de jonge lezers op de eilanden

DEN HAAG – 23 maart 2021

Begin dit jaar hebben Biblionef en de Koninklijke Bibliotheek (KB) samengewerkt om boeken en bibliotheekmeubilair naar openbare bibliotheken op Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Eustatius, Saba en Sint Maarten te sturen.

Deze samenwerking heeft twee uitdagingen opgelost: het schrijnende tekort aan boeken in openbare bibliotheken op de eilanden, en, het overschot aan afgeschreven bibliotheekboeken van goede kwaliteit in Nederland heeft zodoende een nieuwe plek gekregen.

Lees hier meer over de verzending naar Curaçao van 10.000 nieuwe Nederlandse en 3.000 nieuwe Papiementu kinderboeken van Biblionef, samen met herbruikbaar boeken van Nederlandse bibliotheken en bibliotheekmeubilair, in maart 2021: https://koninkrijk.nu/2021/03/03/ondersteuning-voor-de-jonge-lezers-op-de-eilanden/

Vijf jaar is de gemiddelde levensduur van een bibliotheekboek. Daarna wordt het boek verkocht, weggegeven of vernietigd door de betreffende openbare bibliotheek. Er zijn geen uitzonderingen: ook al is het boek zo goed als nieuw. De COVID-19-pandemie maakte een einde aan de mogelijkheid om de boeken te verkopen of weg te geven. De Koninklijke Bibliotheek bedacht daarom een oplossing die voor iedereen zou werken: het selecteren en recyclen van gebruikte bibliotheekboeken uit Nederland voor gebruik door openbare bibliotheken op de Caribische eilanden. Twee vliegen in een klap!

Biblionef heeft de afgelopen 29 jaar meer dan 700.000 nieuwe boeken naar de Caribische eilanden gestuurd en dit blijven we doen. We werken nauw samen met de KB, met bibliotheken hier in Nederland en op de Caribische eilanden om ervoor te zorgen dat de afgedankte boeken perfect passen bij hun nieuwe bibliotheken; iedere bibliotheek heeft tenslotte een ander soort boeken nodig.

Foto: Kinderen van de Mon Plaisir School op Aruba met het “Droomkoffer” boek. © 2021 Biblionef.